Muistitietoja Viljo ja Fanny Torposta

Kirjoittanut Marjatta Soukka vuonna 1987. Kirjoitusta täydennetty Hilkka Rauhalan kertomalla toukokuussa 2020.

Elämä kaupungissa lienee opettanut vanhemmille (Vihtori ja Elina Torpo), että Viljo-poika (31.1.1904-29.11.1966) saattaisi tehdä muutakin kuin jatkaa isänsä jalanjäljissä. Viljo pantiin Tampereen Klassilliseen lyseoon – ehkä juuri siksi tähän kouluun, että se oli lähin oppikoulu Tampereella. Tuskin poika siellä paljon latinan kieltä oppi, kunhan kävi keskikoulun. Ei liene ollut helppoa syventyä koulutehtäviin siinä ympäristössä. Vieraita tuli ja meni. Aamusta iltaan oli touhua ja hälinää ympärillä. Lyseo sai jäädä. Oli aika hakea toisenlaista työtä. Sähköala oli isääni aina kiinnostanut ja ensimmäinen työpaikka olikin sähköverstaalla.

Isäni oli ehtivä ja aikaansaapa mies. Avioliittoonkin hän ehti jo 18-vuotiaana. Vaimo, äitini Fanny Aleksandra o.s. Lannetta (7.7.1897-18.1.1966) oli isäni luokkatoverin sisar Vesilahdelta. Nuoripari asettui asumaan kotitaloon Kaivokatu 13:ssa.

Tampereen Ratsastusseuran piirissä Viljo Viktor tutustui johtaja Dahlströmiin, joka oli Näsin tiilitehtaan johtaja. Tämä tarjosi paikkaa tiilitehtaan konttorissa. Viljo kirjoitti saamastaan työpaikasta Tuomas-sedälleen 5.12.1926: “Minä sain oikein hyvän paikan O/y Näsin palveluksessa kontturistina ja samalla apulaistyönjohtajana. Palkkakin on 1500:- kuussa, siis melko hyvä kun ottaa huomioon, että vasta olen ollut kolme kuukautta. Kuitenkin voin jo sanoa, että paikka sopii minulle hyvin.”

Sähkötyöt saivat kuitenkin kilpailijan, sillä tiilenteko alkoi kiinnostaa. Päivät kuluivat työssä tehtaalla, mutta illat kemian opiskelussa Tampereen Teknillisen oppilaitoksen iltakurssilla. Päämääränä oli mennä Ruotsiin Svedalan tiiliteollisuuskouluun. Viljon opiskelu veikin perheen Ruotsiin 1930. Opintojen päätyttyä oli tiilimestaria odottamassa heti paikka Virenojan tehtaalla Orimattilassa. Perheen voimin muutettiin Virenojalle, missä isä työskenteli Kai Mäkelän johtamalla tehtaalla. Hilkka (s. 1934) ei ollut tuolloin vielä syntynyt, mutta muistaa Kai ja Elina Mäkelän myöhemmin heidän luokseen tehdyistä vierailuista. Heidän kesäpaikastaan hän muistaa erityisesti isokokoiset veitset ja haarukat, ja että ne olivat suussa hirveän pahanmakuiset!

Virenojan tehdas oli nykyaikainen, jo pitkälle automatisoitu ja tarjosi hyvää lisäoppia. Lapset Marjatta ja Tauno olivat tuolloin jo koulussa, mutta koulujen loma-ajat he viettivät mamman (Elina Sofia) luona Tampereella Osmonmäen kupeessa. Mamma hemmotteli heitä tarjoamalla leivoksia ja jopa nakkeja. Mamma opetti heidät myös itse käymään leivoskaupassa.

1932 elettiin pula-aikaa, ja moni tiilitehdas joutui konkurssiin, myös Kähärin tiilitehdas Tampereella. Oman yrityksen perustaminen oli jo vuosia ollut mielessä, ja nyt oli tullut siihen mahdollisuus. Isäni osti tehtaan ja sen uudeksi nimeksi tuli Tampereen Tiilitehdas. Se sijaitsi Hippoksen takana Uudenkylän kaupunginosassa, ja sen savimaat ulottuivat nykyisen jäähallin seudulle. Maan omisti kaupunki, joten ne vuokrattiin määräajaksi. Tampereen Tiilitehtaan oston myötä perhe muutti tehtaan alueella sijaitsevaan asuin- ja konttorirakennukseen. Kun pula-aika loppui, tiilillä oli menekkiä. Vanha ja huonokuntoinen tehdas nostettiin, ja se alkoi tuottaa.

Viljon isän Vihtorin kuoltua vuonna 1922, Elina oli jäänyt leskeksi hoitamaan taloa yksin, kunnes ei enää siihen pystynyt. Mammalla oli alkanut ilmetä varhaisia Alzheimerin taudin oireita. Pahinta oli, että ruoka paloi usein hellalla pohjaan, mistä naapuritkin olivat huolissaan. Niinpä Mamma haettiin asumaan tehtaalle poikansa perheeseen.

Perhekuva vuodelta 1930. Vasemmalta Elina, Tauno, Marjatta, Fanny ja Viljo Torpo.

Tiilitehtaan pihapiirissä, ravirataa vastapäätä olevassa tallirakennuksessa oli sauna, jossa kylvettiin yhdessä koko perhe. Mamma halusi, että Viljon poika Tauno (silloin noin 10-vuotias) pesi hänet saunottaessa. Tiilitehtaan piharakennuksessa oli iso pyykkitupa, missä pyykkäreinä toimivat Kaisa ja Martta. Siellä pestiin kaikki isot pyykit. Tehtaanväen pyykki pestiin siellä myös.

Hilkka muisteli, että mamma oli aina ollut höppänä, mutta ystävällinen ja tyytyväinen hoidokki. Mamma leikki paljon Hilkan kanssa toisten käydessä koulua. Yhteisiä lempileikkejä olivat mm. koulu- ja kauneushoitolaleikit. Mamma oli mielellään oppilas tai hoitolaan tullut asiakas. Kauneushoitola oli yläkerrassa nk. “pesuhuoneessa”, vaikka siellä oli vain lavuaari ja peili. Kerran Hilkka oli meikannut mamman vesiväreillä ja pannut huuliinkin punaa punaisen kreppipaperin avulla. Fanny-äiti oli suuttunut; olihan mamma varmasti ollut kaamean näköinen, vaikka Hilkan mielestä erityisen hieno! Sen jälkeen Hilkka tyytyi vain laittamaan Mamman hiuksia, jotka olivat silloin jo hyvin ohuet. Mamma piti siitäkin.

Hilkka muistaa myös opettaneensa muutamia kirjaimia, mutta mamma ei ehkä leikillään oikein oppinut. Kun Hilkka pyysi Mammaa lukemaan sivuja Aapisestaan, hän keksi omia juttuja kirjan kuvista. Sen Hilkka huomasi. Samana vuonna, kun Hilkka meni kouluun, mamma kuoli.

Mamman muutettua tiilitehtaalle Viljo-isä kävi sunnuntaiaamuisin Kaivokadulla tarkistamassa, että kaikki oli kunnossa, ja että vuokralaiset olivat hoitaneet velvoitteensa. Hilkka-tytär oli usein mukana näillä tarkastusmatkoilla.

Kuva Kaivokadulta. Vasemmalta Fanny, Marjatta-tytär, Viljo soittamassa viulua, Elina eli mamma ja tuntematon henkilö.

Vihtorin ja Elina Sofian koti Kaivokatu 13:ssa oli ollut Torpo-suvun kohtauspaikka. Myöhemmin kohtauspaikaksi muodostui Viljo Viktorin ja Fanny Aleksandran koti tiilitehtaalle. Siellä maaseudulla asuvat sukulaiset usein vierailivat. Näin koti aikanaan ylläpiti ja edisti sukulaisten keskinäistä kanssakäymistä.

Avioerossa Kaivokatu 13 jäikin Viljo Viktorille. Hän myi pian talon ja tontin. Paikalla on nyt nykyaikainen asuintalo. Talo sijaitsi Kaivokadun ja Ainonkadun kulmassa.

Vuodet kuluivat, kaupunki laajeni ja tiilien teko oli lopetettava. Takahuhdin-Leinolan alueelta oli katseltu tilaa uudelle tehtaalle ja sieltä ostettiinkin Jussilan tila vuonna 1953. Sinne ei kuitenkaan tehdasta rakennettu. Uusi tehdas ostettiin Urjalasta ja toinen muutamaa vuotta myöhemmin Leppäkoskelta.

Kutsu Hilkka Torpon (myöhemmin Rauhala) kastetilaisuuteen
Perhekuva vuodelta 1940. Vasemmalta Viljo, Hilkka, Tauno, Marjatta ja Fanny Torpo.

Viljon ja Fannyn avioliitossa syntyi kolme lasta: Marjatta 30.7.1922, Tauno 26.8.1925 ja Hilkka 21.10.1934. Viljon ja Fannyn avioliitto päättyi avioeroon 1956 ja seuraavana vuonna 28.9.1957 Viljo meni toiseen avioliittoon, puolisona Eeva-Liisa Lehtinen (25.9.1924-12.11.1991). Avioeron jälkeen Tauno-pojasta tuli isänsä yhtiökumppani. Äitini jäi asumaan Jussilan tilalle.

Fanny-äiti kuoli 18.1.1966. Samana vuonna kuoli myös Viljo-isä 29.11.1966. Tauno jatkoi isänsä aloittamaa työtä. Alalla vallitsi kova kilpailu, ja Leppäkosken tehtaan toiminta oli lopetettava. Tauno kuoli 58-vuotiaana yllättäin sydänkohtaukseen 5.4.1984. Taunon neljästä lapsesta nuorin Antti jatkoi Urjalan tiilitehtaalla

Kortti Viljolle Tuomakselta

Tuomas Torpolla oli läheinen suhde veljenpoikaan, Tampereen Viljoon, jolle hän mm. kirjoitteli tervehdyksiä. Tampereella asuessaan Tuomas oli paljon tekemisissä 15 vuotta vanhemman isoveljensä, Vihtorin, kanssa. Myöhemmin Tuomas ja Viljo olivat jopa enemmän tekemisissä keskenään kuin veljekset Tuomas ja Vihtori. Tuomas lähetti Viljolle, joka tuolloin oli 9-vuotias, Kokkolasta kuvakortin, missä on Kokkolan yhteiskoulun kuva ja Tuomaksen teksti “Tässä on ainoa suomalainen koulu koko kaupungissa”. Kortin teksti on näyte Tuomaksen hienosta käsialasta.

Viljo Torpo lähetti Tuomas-sedälleen vastapostia. Tässä on 20.10.1941 Münchenistä postitettu Hitlerin-aikainen ja Suomessa sensuuritarkastettu kortti.

Kirjoitus on julkaistu alun perin kirjassa nimeltä Toisen polven Torpolaiset.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s