TORP ja TORPO nimien sukujuuret eivät yhdy

Kirjoittanut Tapani Torpo

Monia muitakin lienee askarruttanut, ovatko Torp-nimiset henkilöt Torpolle sukua, nimet kun ovat kovin lähekkäisiä.

Tapasin Göteborgissa eläkkeellä olevan peruskoulunopettajan, Helsingin Suunnistajia edustavan ja saman ikäisen Tytti Torpin − tietenkin suunnistuskisoissa.  Olen tuloksista nähnyt ennenkin hänen nimensä, mutta nyt näin itse Tytin, kun veteraanien maailmanmestaruuskilpailujen numerolapuissa oli myös nimet kirjattuna.  Uskaltauduin keskustelemaan.  Mukava, tyylikäs nainen.

Tytti Torpin miehen isovanhemmat muuttivat Suomeen Tanskasta.  Nimi Torp on sieltä peräisin.  Suomessa Torpeja (vai miten se pitäisi taivuttaa) on vielä vähemmän kuin Torpoja, vain 58, joista suunnilleen puolet miehiä ja puolet naisia (sukunimeä Torpo käyttää 92 henkilöä).  Tytti Torpin ainoa lapsi, tytär, käyttää sukunimeä Torp-Donner.  Vävypoika Mikael Donner on entinen mestarisuunnistaja, nyt 45-vuotiaisissa ja samoin perheen kolme tytärtä ovat menestyneitä suunnistajia.  Kaikki edustavat kauniaislaista OK 77 -seuraa.  Isä ja tyttäret käyttävät sukunimeä Donner.

Niin, sitä Torpolaiset jäivät miettimään, ovatko Torpot vai Torpit parempia suunnistajia.  Valitettavasti on paljastettava.  Kun 80 parasta rankataan A-finaaliin ja 80 seuraavaa B-finaaliin, voidaan tulokset laskea.  Tytti Torp oli W70-sarjassa sprintissä maailman 57. sijalla ja pitkällä matkalla hienosti 28.  Minä olin M70-sarjassa sijalla 142 ja pitkällä matkalla sijalla 219. Kun me olimme ainoita Torpeja ja Torpoja, on tasoero valtava.  Eiköhän aleta treenata? Se haitta meillä on, että numerolappu on yhtä o-kirjainta painavampi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s