Kustaa Torpolla oli seitsemän poikaa ja kullakin yksi sisko

Juho Kustaa Torpolla (syntymänimi Johan Gustaf Mattsson, 13.12.1843-6.2.1925) ja Emma Susanna Torpolla (syntymänimi Emma Susanna Andersdotter, 13.2.1849-6.6.1902) oli seitsemän poikaa ja yksi tyttö eli kahdeksan toisen polven torpolaista.

Itse asiassa lapsia oli enemmänkin, yhdeksän poikaa ja kolme tyttöä, mutta lapsista neljä kuoli nuorena. Emma-äiti oli vasta 18-vuotias, kun ensimmäinen Kustaan ja Emman lapsista menehtyi 3,5 kuukauden ikäisenä.

On siinä ollut Kustaalla ja Emmalla aikamoinen katras paimennettavanaan. Syvä ja hiljainen kunnioitus nousee heidän kasvatustyötään kohtaan, kun tietää, miten hyvin nämä kahdeksan lasta ovat maailmassa menestyneet.

Jokainen Kustaan ja Emman lapsi on ollut oma yksilönsä, mutta heissä on pohjalla paljon Kustaan piirteitä, aloitteellisuutta, peräänantamattomuutta ja inhimillisyyttä. Piirteet tulevat esiin esimerkiksi Kustaan muistokirjoituksesta:

Juho Kustaa Torpo oli elämänhaluinen, reipas mies, joka suosi ja kannatti kaikkia edistyspyrinnöitä. vaikka hän ei ottanutkaan osaa kuntansa asiain hoitoon, ovat kuitenkin monet alotteet hänen alkuunpanemiaan. Maanviljelijänä harrasti hän myöskin uudistuksia, ollen alallaan eturivin miehiä.

Keikyän kirkko. Keikyän kirkko on käynyt kovin tutuksi Torpoille. Se on nähnyt monet Torpojen ilot ja surut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s